Pattyp
Image default
Industrie

Alles over de spuitgiettechnieken

Spuitgieten is een veelgebruikte productietechniek in de industrie. Het is een proces waarbij gesmolten plastic in een matrijs wordt geïnjecteerd om een vast product te vormen. In dit artikel zullen we enkele van de meest gebruikte spuitgiettechnieken bespreken. Of kijk voor meer informatie op HSV-TMP.

Conventioneel spuitgieten

Conventioneel spuitgieten is de meest voorkomende vorm van spuitgieten. Het proces begint met het smelten van plastic in een verwarmd vat. Zodra het plastic is gesmolten, wordt het in een matrijs geïnjecteerd. De matrijs is ontworpen om de vorm van het gewenste product te hebben. Nadat het plastic in de matrijs is geïnjecteerd, wordt het afgekoeld en uit de matrijs verwijderd. Conventioneel spuitgieten kan worden gebruikt voor een breed scala aan producten, van kleine onderdelen tot grote behuizingen.

Insert molding

Insert molding is een variant van conventioneel spuitgieten waarbij een metalen of kunststof onderdeel wordt ingebed in het gevormde plastic product. Dit proces bespaart tijd en kosten omdat het twee aparte productiestappen combineert tot één. Het ingebedde onderdeel kan bijvoorbeeld een metalen inzetstuk zijn dat extra sterkte biedt aan het product.

Co-injectie

Co-injectie is een geavanceerd spuitgietproces waarbij twee verschillende kunststoffen tegelijkertijd in een matrijs worden geïnjecteerd. Het proces kan worden gebruikt om producten met een specifieke kleur, textuur of andere eigenschappen te produceren. De twee materialen kunnen ook verschillende fysieke eigenschappen hebben, zoals flexibiliteit en stijfheid, en worden gecombineerd om een product te creëren dat aan specifieke vereisten voldoet.

Multi-shot molding

Multi-shot molding is vergelijkbaar met co-injectie, maar in plaats van twee verschillende materialen, worden twee of meer verschillende kleuren van hetzelfde materiaal in een enkel product geïnjecteerd. Dit proces maakt het mogelijk om producten met complexe patronen en meerdere kleuren te produceren zonder dat er extra verf of coatings nodig zijn.

Gas assist molding

Gas assist molding is een spuitgietproces waarbij inert gas in de matrijs wordt geïnjecteerd om holle ruimtes in het product te creëren. Dit proces kan worden gebruikt om producten te produceren die lichter zijn en minder materiaal gebruiken dan conventionele spuitgietproducten. Het proces wordt vaak gebruikt om grote, holle producten te maken, zoals plastic meubels en auto-onderdelen.