Pattyp
Image default
Zakelijk

Architecturale gevelverlichtingstechnieken: het spel van licht en schaduw.

Architecturale gevelverlichting is een kunstvorm op zich. Het gebruik van verschillende verlichtingstechnieken kan een gebouw transformeren en het een nieuwe dimensie geven. 

Een van de belangrijkste aspecten van gevelverlichting is het creëren van een spel van licht en schaduw. In dit artikel bespreken we enkele van de meest gebruikte architecturale gevelverlichtingstechnieken, zoals uplighting, downlighting, wall washing en graze lighting. We leggen uit hoe deze technieken worden toegepast om een verbluffend effect te bereiken en de visuele impact van een gebouw te versterken.

 

Uplighting: het accentueren van architecturale kenmerken

Uplighting is een techniek waarbij de verlichting van onderaf komt, waardoor de nadruk wordt gelegd op de verticale elementen van een gebouw. Door lichtstralen omhoog te richten, kunnen architecturale kenmerken, zoals zuilen, gevels of sculpturen, op een dramatische manier worden geaccentueerd. 

Uplighting creëert diepte en textuur en kan een gevoel van grandeur en elegantie geven aan een gebouw.

 

Downlighting: het creëren van functionele en sfeervolle verlichting

Downlighting is een veelgebruikte lichttechniek waarbij verlichting van bovenaf komt. Het creëert een heldere en gelijkmatige verlichting op specifieke gebieden, zoals ingangen, terrassen of loopbruggen. 

Door downlighting toe te passen, is een gebouw niet alleen goed zichtbaar, maar wordt er ook een warme en uitnodigende sfeer gecreëerd. Deze techniek is vooral effectief bij het markeren van belangrijke punten op de gevel en het zorgen voor functionele verlichting.

 

Wallwashing: het egaliseren van de gevel

Wallwashing is een techniek waarbij een gelijkmatige, brede lichtstraal tegen de gevel wordt gericht. Hierdoor ontstaat een zachte en egale lichtstraal die de gevel accentueert en eventuele oneffenheden verdoezelt. Wallwashing kan worden toegepast op zowel gladde als textuurrijke oppervlakken en creëert een rustgevend effect.

 

Graze lighting: het benadrukken van textuur en reliëf

Graze lighting is, anders dan bij wallwashing, een techniek waarbij de lichtstralen parallel aan de gevel worden gericht. Hierdoor worden de textuur en het reliëf van het oppervlak benadrukt. 

Deze techniek werkt vooral goed bij gevels met interessante patronen, reliëfs of steenstructuren. Graze lighting creëert schaduweffecten en voegt diepte toe aan het oppervlak, waardoor het gebouw een opvallende en dynamische uitstraling krijgt.

 

Welke techniek past bij jouw pand?

Het gebruik van verschillende architecturale gevelverlichtingstechnieken, zoals uplighting, downlighting, wall washing en graze lighting, kan een gebouw tot leven brengen en de visuele impact ervan versterken. 

Het spel van licht en schaduw speelt een cruciale rol bij het creëren van diepte, textuur en visueel belang. Door deze technieken op een doordachte manier toe te passen, kan een gebouw transformeren tot een adembenemend en indrukwekkend architectonisch meesterwerk.

 

https://www.cleary.nl/maatwerk-oplossingen/architecturale-verlichting/