Pattyp
Image default
Dienstverlening

Hoe werkt een rioolinspectie?

Een rioolinspectie is waarschijnlijk niet iets waar je ooit bij stilstaat, totdat je te maken krijgt met verstoppingen in je riool. Een verstopt riool kan vervelende gevolgen hebben, zoals het overstromen van je sanitair en het verspreiden van rioolgeur. Maar wist je dat een rioolinspectie een effectieve manier is om problemen te voorkomen? In dit artikel leggen we uit hoe een rioolinspectie werkt.

Een rioolinspectie Utrecht wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf dat gebruik maakt van innovatieve technieken. Zij hebben de nodige apparatuur om het riool in kaart te brengen en eventuele problemen op te sporen. De meest voorkomende techniek is de zogenaamde CCTV-inspectie. Dit staat voor Close Circuit Television en betekent dat er een camera door het riool wordt gestuurd.

Deze camera is verbonden met een monitor, zodat de inspecteur het riool van binnenuit kan bekijken. Op deze manier is hij in staat om beschadigingen, verzakkingen of andere problemen te identificeren. Bovendien kan hij op deze manier ook zien of er sprake is van opstoppingen of verontreiniging in het riool.

Een andere techniek die vaak toegepast wordt is de zogenaamde rookinspectie. Hierbij wordt er rook in het riool geblazen, waardoor de inspecteur kan zien waar er eventuele lekkages zijn. Dit kan bijvoorbeeld ook helpen om het verloop van het riool in kaart te brengen.

Een rioolinspectie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Soms wordt er met een kleine camera gewerkt, die door een dunne slang het riool in wordt gestuurd. Dit is vooral handig als er sprake is van een verstopping in een kleinere leiding. Bij grotere rioolbuizen wordt vaker gebruik gemaakt van een robot met een camera. Deze robot is in staat om door een grotere diameter te bewegen en op die manier het riool volledig te inspecteren.

Wanneer er een probleem wordt vastgesteld bij de rioolinspectie, kan er meteen actie ondernomen worden. Zo kunnen kleine beschadigingen meteen worden gerepareerd en kan er voorkomen worden dat deze uitgroeien tot grotere problemen. Dit kan veel geld en ongemak besparen. Bovendien is het bij wet verplicht om het riool regelmatig te laten inspecteren om problemen op te sporen voordat ze groter worden.

Een rioolinspectie is een belangrijke manier om eventuele problemen met het riool op te sporen voordat ze zich voordoen. Door gebruik te maken van geavanceerde technieken kan het riool in kaart worden gebracht en kunnen eventuele problemen geïdentificeerd worden. Door deze regelmatig uit te voeren, kan voorkomen worden dat kleine problemen uitgroeien tot grote problemen. Twijfel dus niet om een rioolinspectie uit te voeren wanneer je vermoedt dat er iets niet in orde is met je riool. Een goede preventie is immers beter dan genezen!

https://regioriool.nl/riooldiensten/rioolinspectie/rioolinspectie-utrecht/