Modafinil and ADHD

juni 1, 2018

Medicatie Management
Ongeveer 10 miljoen volwassenen hebben aandachtstekortstoornis / hyperactiviteit (ADHD). Hoewel er veel onderzoek is naar medicamenteuze behandeling van kinderen met ADHD, zijn er veel minder gecontroleerde onderzoeksgegevens over medicatietherapie bij volwassenen. Voor een behandeling van ADHD is er gezegd dat ‘pillen geen vervanging zijn voor vaardigheden’.

Dit betekent dat medicatie alleen niet voldoende is om iemand te helpen zijn of haar problemen te verbeteren op gebieden zoals organisatie, tijdbeheer, prioriteiten stellen en cognitieve functies gebruiken. Medicatie verbetert de aandacht en vermindert de impulsiviteit bij volwassenen die correct zijn gediagnosticeerd met ADHD. Volwassenen met ADHD kunnen ook vaak andere aandoeningen hebben, zoals depressie of angst waarvoor mogelijk een aanvullende behandeling nodig is.

Hoe medicatie werkt

Medicatie geneest ADHD niet; wanneer het effectief is, verlicht het de ADHD-symptomen gedurende de tijd dat het actief is. Dus het is niet als een antibioticum dat een bacteriële infectie kan genezen, maar meer als een bril die helpt het zicht te verbeteren alleen tijdens de tijd dat de bril daadwerkelijk gedragen wordt.
Medicijnen die de belangrijkste symptomen van ADHD het meest effectief verbeteren lijken primair en direct bepaalde neurotransmitters te beïnvloeden (hersenmoleculen die de overdracht van berichten van het ene neuron [hersencel] naar het andere bevorderen).

De betrokken neurotransmitters zijn dopamine en norepinephrine. Beide neurotransmitters lijken een rol te spelen in de aandachts- en gedragssymptomen van ADHD. Beoefenaars kunnen van tevoren niet weten welk medicijn het beste werkt voor een bepaalde patiënt zonder het te proberen. Artsen zullen een medicijnonderzoek gebruiken om erachter te komen welk geneesmiddel het beste werkt voor elk individu en in welke dosering. De proef begint meestal met een lage dosis die geleidelijk wordt verhoogd met intervallen van 3-7 dagen totdat klinische voordelen worden behaald.

Waakbevorderende agent

Modafinil (Provigil) is door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van narcolepsie . Het belangrijkste effect lijkt indirecte activering van de frontale cortex te zijn in plaats van directe betrokkenheid bij centrale dopamine- en norepinephrineroutes. In een twee weken durend, gecontroleerd onderzoek naar modafinil reageerde 48% van de volwassenen met ADHD gunstig op de medicatie.

Langere, gecontroleerde studies bij volwassenen zijn duidelijk nodig. Op dit moment kan het gebruik van modafinil beperkt zijn tot volwassenen met ADHD die niet reageren op eerstelijnsmedicijnen. Er zijn wereldwijd veel verschillende varianten van modafinil beschikbaar, zoals Armodafinil, Nuvigil, Modalert en Waklert.

 

 

http://modafinil-kopen.nl

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.