Pattyp
Image default
Aanbiedingen

Moet je een harnas gebruiken tijdens het werken in een hoogwerker?

Valbeveiliging is niet verplicht, maar wordt zeker wel geadviseerd. Toch gebeuren er namelijk wel vaak ongelukken die wel te voorkomen zijn. Ook kan het voorkomen dat een fabrikant wel in de voorschriften van de hoogwerker aanraadt dat je valbeveiliging draagt. Als er dan een ongeluk gebeurd is het maar de vraag wie er dan aansprakelijk is. Om dit te voorkomen is het sowieso verstandig om een harnas te dragen als je in een hoogwerker aan het werk bent, zo kun je aantonen dat je veilig aan het werk bent.

Verschillende soorten hoogwerkers

Sommige hoogwerkers werken anders dan andere, daarmee verschilt ook het risico dat je loopt als je in de hoogwerker aan het werk bent. Dit zijn twee veel voorkomende mogelijkheden en hun risico’s:

  • Knikarm en telescoop hoogwerkers. Als je met een van deze twee hoogwerkers werkt, is het zeker aan te raden om een harnas met kort instelbaar aanlijnkoord te gebruiken. Dit komt omdat deze twee hoogwerkers alle kanten op kunnen bewegen en je plotseling uit evenwicht kan worden gehaald met gevolg dat je kunt vallen.

  • Schaarhoogwerkers. Bij deze hoogwerker beweegt de cabine alleen maar omhoog en omlaag. Hier is het risico van vallen en op deze manier uit de werkbak worden geslingerd dus kleiner. Natuurlijk kunnen fabrikanten wel aantonen dat het beter is om toch een harnas te dragen, dit advies dien je dan wel op te volgen.

Als je een hoogwerker huurt?

Ondanks dat je dus niet verplicht bent om een harnas te dragen is het wel aan te raden. Bij de verhuur van hoogwerkers kunnen de regels dus anders zijn en het is daarom verstandig om hierover altijd na te vragen. De belangrijkste reden om toch het zekere voor het onzekere te nemen is, dat mocht er toch een ongeluk gebeuren, de verzekering bijvoorbeeld wel willen weten wie er aansprakelijk is. Zij zullen dan afgaan op adviezen en leidende regels. In de Arbo-wet staat wel dat een bedrijf er voor moet zorgen dat het personeel veilig kan werken. Als een werkgever daarbij een harnas verplicht stelt, voldoet hij aan de taak om zijn medewerkers van een veilige werksituatie te voorzien en is de keuze voor een verzekeringsmaatschappij makkelijk gemaakt.

https://www.123machineverhuur.nl/