Pattyp
Image default
Woningen

Waarom zit er kalk in mijn water?

Kalk zit in het water van ons allemaal. Op sommige plekken in Nederland een beetje, op anderen wat meer. Maar hoe kan dat? En is dit ook schadelijk voor onze gezondheid? We vertellen het je hier allemaal.

 

Hoe kan dat?

 

Waterbedrijven als Vitens halen ons drinkwater diep uit de grond. Voordat het water hier terecht komt zit het echter in deze grond en ‘stroomt’ het langs verschillende soorten bodem. Hierin vinden we onder andere mineralen die hierdoor met dit water meegenomen worden en in het drinkwater belanden.

 

Enkele van deze mineralen zijn calcium en magnesium. Op zichzelf hele normale zaken in ons drinkwater, maar samen vormen ze kalk. Voor ons zelf is dit niet schadelijk. Het zijn natuurlijke mineralen die we sowieso binnen moeten krijgen. Voor onze huishoudelijke apparaten is het echter een stuk schadelijker.

 

Kalk zorgt namelijk voor kalkaanslag. Hierdoor krijg je een laagje kalk in je buizen en machines waardoor bijvoorbeeld je wasmachine harder moet draaien dan normaal. Hierdoor gaan ze eerder kapot en verbruik je ook nog eens meer stroom. Op aqua-mag wordt voor dit probleem een oplossing geboden, namelijk een magnetische waterontharder.

 

Hiermee kun je voorkomen dat kalk zich vormt in je waterleiding en daarmee je apparatuur. Om te weten welke ontharder geschikt voor je is vind je op de website een amfa 4000 test vergeleken met de aquamag 7000. Hier wordt gekeken naar zowel de prijs als de magnetische kracht.

 

Door een dergelijk product op je waterleiding te installeren ga je dus kalkaanslag tegen. Je huishoudelijke apparatuur gaat langer mee en je stroomverbruik gaat omlaag. Het is een passieve manier om deze kalkaanslag tegen te gaan. Hierdoor voorkom je bovendien aanslag op je sanitaire voorzieningen. Dat poetsen van je badkamer is niet zo erg, maar als het even minder kan is dat wel mooi meegenomen natuurlijk. Daarnaast heb je minder schoonmaakmiddelen nodig.