Pattyp
Image default
Verenigingen

Een stappenplan voor je studiekeuze

Wanneer je een studie moet kiezen, kom je in een wereld terecht waarbij er ontzettend veel studies voorbij komen, ontzettend veel verschillende richtingen voorbij komen en er ontzettend veel stress bij komt kijken. De mensen om je heen zullen je namelijk wel vertellen dat dit één van je meest belangrijke momenten in je leven is. Je maakt namelijk een keuze voor je eigen toekomst. Wat ga je later doen? Wat wil je later worden? Gelukkig hoef je niet heel bang te zijn want hieronder kun je een stappenplan vinden voor het kiezen van een studie. Dit kan een goede hulp bij studiekeuze zijn. 

Vragen stellen en oriënteren 

Begin met vragen stellen aan jezelf wanneer je op zoek bent naar een nieuwe studie en een studiekeuze Amsterdam moet maken. Wat voor hobby’s heb je? Waar haal je ontzettend veel plezier uit? Wat vind je belangrijk aan een studie? Wanneer je deze vragen kan beantwoorden, heb je een beeld gecreëerd over jouw toekomstige studie en leven. Hierdoor wordt het uitzoeken van een universiteit en opleiding gemakkelijker omdat je weet waar je aan toe bent. Zorg ervoor dat je daarna goed gaat oriënteren. Wat voor soort opleidingen zijn er allemaal? Welke studies interesseren jou het allermeest? Ook deze vragen helpen je bij het maken van de keuze. 

Verdiepen en wegstrepen 

Daarna is het een kwestie van verdiepen. Zoek per studie op wat voor soort beroepen je kunt krijgen wanneer je het diploma in handen hebt. Zoek op hoe lang de studie precies duurt. Zoek op wat de eisen zijn van de studie. Wanneer je je verdiept, kun je daarna namelijk door met de volgende functie: streep weg. Nu is het juist een kwestie van wegstrepen. Ga bij jezelf na of het écht iets voor jou is of het je écht interesseert. Is het antwoord ja? Dan kan je de studie lekker laten staan. Is het antwoord nee? Streep dan de studie ook meteen weg. 

Vergelijken en rondvragen 

Nu is het tijd om de overgebleven studies te vergelijken. Welke studie spreekt je meer aan en waarom? Welke vlakken van de studie vind je het meest interessant en welke richting lijkt je minder leuk? Wanneer je dit soort vragen voor jezelf kan beantwoorden, ben je al een heel eind. Daarnaast kun je natuurlijk ook rondvragen over de verschillende studies. Misschien heeft je tante, je buurvrouw of de vriendin van je moeder wel dezelfde studie gedaan. Zij kunnen jou hier dus ook wat meer over vertellen. Zij kunnen hun ervaringen delen met jou. 

https://septemberadvies.nl/studiekeuze-amsterdam/