Pattyp
Image default
Woningen

Aankoop schoorsteenkap: waar moet je op letten?

De schoorsteenkap is een van de belangrijkste elementen die deel uitmaken van de schoorsteen, maar jammer genoeg wordt dat onderdeel maar al te vaak buiten beschouwing gelaten. Beschik je over een schoorsteen die je prachtig wil afwerken met een schoorsteenkap die duurzaam, kwalitatief en stijlvol is? Dan is vertrouwen op een speciaalzaak zeker en vast belangrijk. Welke factoren zijn nu belangrijk als je een schoorsteenkap zoekt? Een vraag die een duidelijk antwoord behoeft!

Belangrijk bij het kopen van een schoorsteenkap

Een schoorsteenkap is zoals de naam zelf zegt een kap voor de schoorsteen, bovenop het dak van de woning of het pand. Er bestaan tegenwoordig ontelbaar veel verschillende mogelijkheden op het vlak van formaat, materiaal, werking en merk. Een overzicht van enkele belangrijke factoren:

De structuur

Eerst en vooral kan er een onderscheid gemaakt worden tussen de verscheidene types kappen. Zo bestaan er dubbele vlakke schoorsteenkappen, die uit twee of meer lagen aluminium of een ander materiaal bestaan. Getoogde schoorsteenkappen ogen dan weer iets klassieker door de puntige, mooi afgewerkte vorm, terwijl ronde schoorsteenkappen een landelijke uitstraling hebben.

De werking

Daarbij is het ook belangrijk om een onderscheid te maken tussen verschillende types op basis van werking. Hoewel veel schoorsteenkappen gewoon rook doorlaten en zo voor afzuiging zorgen, zijn er ook speciale trekkappen. Dit zijn schoorsteenkappen die zorgen voor een snellere afvoer van rook, eventueel door middel van een roterend mechanisme.

Het merk

Ten slotte zijn er ook uiteenlopende merken die kwalitatieve, duurzame schoorsteenkappen aanbieden. Gek en Colt zijn daar goede voorbeelden van, maar de mogelijkheden gaan nog veel verder en garanderen dat je voor jouw woning de beste schoorsteenkap kan vinden!