Pattyp
Image default
Verbouwen

De grondstoffen welke worden gebruikt voor het maken van contactlijm

Contactlijm is een bijzonder praktische lijm welke voor een ruim soort verbindingen te gebruiken is. De lijm is sterk, droogt snel op en kan goed tegen verhitting. Contactlijm komt in verschillende vormen voor, elk gericht op een specifieke soort verlijming. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde soorten contactlijm speciaal voor het lijmen van hout, schoenen, plastic en kunststof en ook contactlijm voor het verlijmen van dakdelen.

Vrijwel alle contactlijm is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Nafta
Cyclohexaan
Butanon

Nafta: Een uit ruwe olie verkregen mengsel van koolwaterstoffen. Het hoofdzakelijke gebruik van Nafta is echter niet als ingrediënt van contactlijm maar als kraakinstallatie om de onverzadigde grondstoffen voor etheen,propeen, polymeren, en benzeen te maken. Uit de gekraakte oliedestillaten worden op hun beurt weer grondstoffen verkregen voor geneesmiddelen, plastics, insecticiden, voedingsmiddelen en meststoffen.

Cyclohexaan: Cylohexaan, C6H12 is een geurloze niet in water op te lossen vloeistof met een chloroformachtige geur. Het weinig reactieve middel gebruikt men eigenlijk alleen als oplosmiddel.

Butanon: Butanon, C4H8O is een keton met een vrij eenvoudige verbinding. Het is een kleurloze vloeistof welke een zoete geur heeft, deze geur is voor sommige mensen aangenaam en voor andere juist een geur welke afgunst opwekt. Het oplosmiddel gebruikt men veelal als oplosmiddel voor contactlijm. Het veelvuldig inademen van de stof kan leiden tot organisch psychosyndroom ook wel bekend als ‘schildersziekte’.

Het aanbrengen van de contactlijm

Bij het aanbrengen van contactlijm is het belangrijk dat het oppervlakte schoon is. Vooral vetten dienen grondig verwijderd te worden. Hierna kunt u op het oppervlakte de lijm aanbrengen. Druk vervolgens de te verlijmen delen tegen elkaar en houd deze enkele seconden tot minuten (dit hangt af van de soort lijm) tegen elkaar. Zodra de lijm droog is, zijn de te verlijmen delen aan elkaar verbonden. Lijm bij voorkeur in een goed geventileerde ruimte en adem de dampen niet in. In geval van contact met de huid deze meteen reinigen met warm water en een vet (olijf olie is hier zeer geschikt voor).

https://www.meiboom.eu/contactlijm