Pattyp
Image default
Aanbiedingen

Hoe onderhoud je een disselslot?

Een disselslot koop je uiteraard om diefstal van je aanhangwagen tegen te gaan, maar we staan hier niet zo vaak bij stil. Als een dief het in zijn hoofd krijgt jouw aanhanger te stelen zal het hangslot zeker aangevallen worden. Dit doen ze bijvoorbeeld met een schroevendraaier en deze in de sleutelingang te steken om met bruut geweld de cilinder te torderen. Als jouw disselslot een braakpoging heeft ondergaan zul je niet veel zien aan de buitenkant van het disselslot. Maar de cilinder is vaak wel stuk. Vaak zal de conclusie zijn; dat het slot gewoon niet werkt of deugd, terwijl het precies heeft gedaan waarvoor het is gekocht, om diefstal te voorkomen. In deze blog geven we je een aantal tips hoe je een disselslot goed kunt onderhouden en wat vaak de oorzaak is van een niet-werkend disselslot.

Belangrijke onderhoudstips voor je disselslot

Disselsloten die een borgclip bevatten moet je altijd gebruiken tijdens het rijden. Daarnaast is het goed om de sleutelinvoer van een hangslot te sluiten. Op deze manier voorkom je namelijk dat er vocht, stof of vuil, modder of zand in komt. Gebruik regelmatig ook WD40 om disselsloten goed schoon te maken en te onderhouden. Een disselslot is vaak lichtvoetig en dien je minimaal om de twee maanden goed in te smeren WD40. WD40 smeert niet alleen, maar verdrijft ook vocht en reinigt en beschermd disselsloten. Merk je dat de sleutel niet goed wil draaien? Dan dien je deze eerst altijd in te smeren met WD40. He slot in een badje met WD40 leggen kan ook nooit geen kwaad. Ook kan je met een hamer zachtjes tegen het slothuis tikken zodat vuil loskomt en je het er met een perslucht kunt uitblazen. Zorg er ook altijd voor dat je de gehele sleutel in de cilinder steekt. Als dit niet het geval is zal de sleutel wel een kleine draai kunnen maken, maar kun je het slot niet meer openen. Daarnaast moet je nooit een disselslot opslaan in een disselkist met ander zwaar gereedschap. Hierdoor kan het slot namelijk ook beschadigd raken.

De oorzaak van storingen in een disselslot

De oorzaken van storingen aan disselsloten kunnen verschillend zijn:

 • de sleutel is niet diep genoeg in de cilinder van het disselslot gestoken
 • door vervuiling, zoals zand en modder, maar ook roestvorming
 • een sleutel die beschadigd is
 • schijfjes niet in de juiste uitgangspositie
 • geen gebruik maken van de juiste sleutel
 • of een diefstal poging

De voor- en nadelen van een schijvencilinder disselslot

De voordelen:

 • geen palletje en veertjes
 • goed bestand tegen lockpicking

Nadelen:

 • lastig te bedienen
 • erg kwetsbaar bij verkeerd gebruik
 • nooit de sleutel in de cilinder forceren
 • heeft regelmatig onderhoud nodig (met WD40)

Meer weten over het onderhouden van een disselslot aanhanger?

Wil je graag meer informatie over hoe je een disselslot goed moet onderhouden? Of overweeg je binnenkort een slot te kopen voor je trailer of aanhangwagen? Disselsloten van aanhangwagendirect zijn van hoogwaardige kwaliteit. Daarnaast beschikt aanhangwagendirect over een ruim assortiment van verschillende disselsloten geschikt voor diverse koppelingen. Weet je niet zeker welk disselslot past op jouw koppeling? Neem dan gerust contact op met aanhangwagendirect. Ze denken en helpen je graag verder met het uitzoeken van een disselslot.  

 

 

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/