Pattyp
Image default
Woning en Tuin

Laminaat in de woonkamer

Wanneer je laminaat voor je woonkamer gaat kopen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Gelukkig is laminaat de laatste jaren steeds duurzamer en sterker geworden waardoor het bijna allemaal geschikt is voor de woonkamer, maar toch kunnen we je een aantal punten weergeven waar het aan moet voldoen.

Eisen aan de laminaatvloer

Kijk bijvoorbeeld naar de dikte van de laminaatvloer. De dunste vloeren van 6 mm dikte hebben een minder hoge kwaliteit en ze zijn niet aan te bevelen voor de huiskamer. Je kunt ze wel leggen op bijvoorbeeld een zolder waar meestal toch niet veel op gelopen wordt. Kies voor een vloer met een levensduur van meer dan vijftien jaar.

Kijk voor de dikte naar de klassen waar de laminaat in uitgedrukt wordt. Het materiaal en de dikte bepalen de kwaliteit. 21/31 geeft een klasse voor licht gebruik aan, 22/32 voor gemiddeld gebruik en 23/33 voor intensief gebruik. Op de verpakking zie je hiervoor een afbeelding met een klasse nummer staan. Hiernaast staat ook een AC nummer aangegeven.

De slijtvastheid van de toplaag is beter des te hoger het nummer is. Het beste kun je kiezen voor een woonkamer met een gebruiksklasse 32 en een slijtvastheid van AC4. Ook heb je een bijpassende ondervloer nodig.

Deze zorgt voor vochtwering, geluidsdemping, isolatie en egalisatie. Er zijn diverse soorten ondervloeren te koop; deze moet wel afgewerkt zijn met plinten. Ze zijn te koop als plakplint of als staande plint. Kies voor een vochtbestendige coating van melamine in de vloer waardoor vlekken hier minder snel in trekken.

Verder is een laminaatvloer wel makkelijk te onderhouden en het behoudt goed zijn kwaliteit. Deze kun je verder in stand houden door het laminaat goed schoon te houden. Wanneer je eten of drinken morst moet je dit bijvoorbeeld snel van de vloer verwijderen, want als het te lang blijft liggen kan het alsnog in de vloer trekken.