Pattyp
Image default
Zakelijke dienstverlening

De kosten van outplacement

We zijn een calvinistisch land dus de vraag: “maar wat kost dat eigenlijk” wordt veel gesteld. Ook als het om personele dienstverlening gaat. Juist dan, want HR-dienstverlening wordt door directies vaak als een ondergeschoven kindje gezien. Zo ook het product outplacement. Outplacement is duur en heeft geen zichtbaar effect op het bedrijfsresultaat wordt al snel gedacht. Bovendien koop je het in voor een medewerker die vertrekt dus wat heb je er als bedrijf eigenlijk zelf aan?

De werkelijkheid is gelukkig anders. Met het inkopen van outplacement bereik je als bedrijf niet alleen dat de ontslagen medewerker deskundig hulp krijgt met het vinden van een nieuwe baan elders. Het straalt ook af op de achterblijvers. De medewerkers die blijven zitten dus. Zij zien dat er goed gezorgd wordt voor een medewerker die, om welke reden dan ook, ontslagen wordt. Goed werkgeverschap dus en dat betaalt zich zeker op termijn uit.

Maar wat krijgt de medewerker er eigenlijk voor terug? Waar bestaat die deskundige begeleiding dan uit? Het antwoord daar op is minder gemakkelijk te geven omdat het altijd mensenwerk is. Mensen zijn verschillend en hebben dus ook een uiteenlopende hulpvraag. Over het algemeen kan je het volgende verwachten tijdens een outplacementtraject:

–      Aandacht voor het verwerken van het ontslag

–      Talenten en competenties worden in kaart gebracht

–      Er wordt gewerkt aan een opleving van het zelfvertrouwen van de werknemer

–      Er wordt een loopbaandoel gedefinieerd

–      Sollicitatietraining

–      Het maken van een representatief curriculum vitae is onderdeel van het traject

–      LinkidIn wordt aangepakt

–      Jobhunting (het zoeken naar vacatures)

–      Eventueel bij- of omscholing van de werknemer

–      Nazorg

Omdat de inhoud van een outplacementtraject nogal kan verschillen lopen ook de prijzen uiteen. Daarnaast zit er een kwaliteitsverschil tussen de verschillende outplacementbureaus die zich aanbieden op de markt. En die markt lijkt groot te zijn, want er zijn meer dan 200 outplacementbureaus in Nederland. Los nog van alle coaches op zzp basis, parttime coachende huismoeders (of vaders), therapeuten die op een helende manier outplacement aanbieden en uitzendbureaus die ook een graantje van de outplacementmarkt willen meepikken.

Enfin, of je het nu inkoopt bij een zzp-er, een klein- of een groot bureau, de kosten voor outplacement bedragen gemiddeld 4.000 Euro per traject. Meestal worden de kosten voor outplacement door de werkgever gedragen of  van de transitievergoeding afgehouden. De transitievergoeding berekenen kan op deze website.


De kosten van outplacement worden soms van de transitievergoeding afgetrokken.

https://www.outplacementverzekering.nl/kosten-outplacement/