Pattyp
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat kost een SEO copywriter?

De SEO tekstschrijver is steeds meer in trek. Niet gek, want iedere dag komen er heel veel websites bij en die hebben allemaal content nodig. Het liefst ook nog goed vindbare teksten, als het even kan. Tel daarbij op dat je geen officiële opleiding moet hebben om SEO copywriter te worden en ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Kwestie van vraag en aanbod. Simpel. Maar daardoor zijn er ook heel veel verschillende prijzen. Dus wat zijn de gemiddelde kosten van een SEO tekstschrijver?

SEO tekstschrijver kosten

Er zijn heel veel verschillende tekstschrijvers. De ene is een huismoeder met een vlotte pen die af en toe een beetje bijklust als de kids op bed liggen en de ander heeft allerlei opleidingen en trainingen afgerond. Je snapt dat die laatste wat duurder zal zijn, maar de tarieven lopen erg uiteen. Je kunt bijvoorbeeld al SEO teksten laten schrijven vanaf €10 euro, maar de professionele tekstschrijver rekent misschien wel €100 per tekst. Het hangt allemaal af van de volgende dingen:

Lengte

Langere teksten kosten meer. Je SEO copywriter is er langer mee bezig en zal dus ook meer rekenen. Da’s niet meer dan logisch.

Complexiteit

Het ene onderwerp is het andere niet. Een tekst over gekleurde sokken is makkelijker te schrijven dan een tekst over innovatieve AI-gestuurde cloudcomputing software. Zo’n laatste tekst kost veel meer research en inhoudelijke kennis … en daar betaal je dan ook voor.

Ervaring van de copywriter (kwaliteit)

Ervaring staat niet gelijk aan kwaliteit. Er zijn ook beginnende copywriters die hele sterke teksten schrijven tegen relatief lage kosten. Maar over het algemeen betaal je meer voor de ervaren copywriter. Die heeft dan wel als voordeel dat je teksten ook wel echt goed en beter vindbaar zijn. Die zekerheid heb je dan wel.

Per woord, per uur of fixed fee?

En alsof het nog niet genoeg is, heb je ook verschillende manieren om te betalen. De ene tekstschrijver rekent een vast bedrag per woord, de ander rekent een uurtarief en weer een ander bepaalt voor ieder project een vaste prijs op basis van het bovenstaande. Zo heeft iedereen zijn of haar voorkeur – en die kun je natuurlijk ook hebben als opdrachtgever.