Pattyp
Image default
Meubels

Wat is de beste zithouding?

Tegenwoordig zitten mensen steeds langer op een dag. Dit kan komen doordat je op kantoor op je werk zit, of thuis zit of op school misschien zit. Veel zitten is niet goed voor de gezondheid omdat je niet veel beweegt. Er zijn ook nog andere problemen die zitten kunnen veroorzaken. Als je namelijk niet goed zit kan dit ook voor rugklachten of andere gezondheidsproblemen zorgen. In deze blog wordt meer verteld over wat de beste zithouding is en waar je aan moet denken als je de werkplek gaat inrichten.

Algemene tips

We zitten steeds meer en dat is niet goed. Er zijn naast de zithouding andere dingen die je kan doen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Zo is het verstandig om regelmatig op te staan en even een klein rondje te lopen of even te rekken. Je kan buiten een rondje maken, maar even koffie halen of iets printen kan ook een mooie reden zijn om even op te staan. Daarnaast kan je een verstelbaar bureau aanschaffen zodat je ook soms kan staan tijdens het werk. Dit betekent niet dat je de hele dag moet gaan staan maar je kan voor wat afwisseling zorgen. Verder kan je lezen wat de beste zithouding is, maar dat betekent niet dat je geforceerd in de ergonomische houding moet zitten, want dit zorgt ook voor spanning in je lijf en kan ook voor problemen zorgen.  

Zithouding

Er zijn verschillende tips om een goede zithouding te creëren. Het begint bij een goede stoel aanschaffen. Zo kan je een ergonomische bureaustoel aanschaffen of een verstelbare stoel. Deze stoelen kunnen zorgen voor de optimale zithouding. Als je geen vertelbare stoel aanschaft kan je ook nog andere dingen doen om de zithouding te verbeteren. Als je een verstelbare stoel hebt dan moet je er voor zorgen dat je voeten volledig op de grond staan en je knieën moeten onder je heupen staan. Daarnaast moet er ruimte zitten tussen je stoel en je knieholte. Verder moet de lage rugsteun net boven de broeksriem zitten voor de optimale steun. En als je dan deze houding hebt, zorg dan dat je zoveel mogelijk in deze houding blijft zitten en vermijdt het naar voren buigen bijvoorbeeld. Als je geen verstelbare stoel hebt, dan kan je ook andere dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan een opgerolde handdoek plaatsen in je rugleuning voor je onderrug.

Werkplek

Naast de zithouding zelf op stoel kan je ook andere dingen doen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Ten eerste moet je er voor zorgen dat je beeldscherm recht voor je staat. Als je dit niet doet ga je misschien verkeerd zitten of kan je last van je nek krijgen. Dit betekent ook voor het toetsenbord en je muis. Als je het toetsenbord niet goed voor je hebt staan kan je houding veranderen en kan je last van je armen krijgen. Je toetsenbord moet ongeveer 15 centimeter van de rand van de tafel staan. Ook als je de muis verkeerd hebt staan moet je steeds een andere houding aannemen. Een andere tip is om soms te wisselen van arm als je de muis gebruikt. Dit klinkt moeilijk maar een paar keer oefenen en je hebt het aardig snel onder de knie. Dit wisselen hoef je niet elke dag maar als je misschien één keer in de paar dagen of weken even wisselt kan dit een muisarm voorkomen. Bij het gebruiken van je muis moet je deze niet gebruiken vanuit je pols, maar vanuit je onderarm.