Pattyp
Image default
Bedrijven

Waarom online een vog aanvragen veel makkelijker is

Voor veel banen en zelfs stages heb je een VOG nodig. Dit is de afkorting voor Verklaring Omtrent Gedrag. Vaak moet je hiervoor een afspraak maken bij je gemeente of stadsdeelkantoor. Je zou veel tijd kunnen besparen als je online je VOG aanvraagt. Je vult dan makkelijk al je gegevens in en je VOG wordt online voor jou aangevraagd. Dit scheelt veel tijd en stress. Je betaalt direct via de website en dan wordt de aanvraag voor je geregeld. Verder heb je er geen omkijken meer naar en binnen enkele weken ontvang je een brief met daarin de VOG of de vermelding dat u niet in aanmerking komt voor de VOG vanwege je verleden.

Wat is een VOG precies?

Een VOG is een Verklaring Omtrent Gedrag en dit houdt in dat jij je in het verleden goed hebt gedragen en niet in aanraking bent geweest met justitie. Justis zoekt dit uit, zij zoeken uit of je strafbare feiten op je naam hebt staan die ervoor kunnen zorgen dat jij de baan niet goed zou kunnen uitvoeren of op de een of andere manier een gevaar zouden kunnen zijn voor de baan. Als dit het geval is, zal je geen VOG krijgen. 

Waarvoor heb ik een VOG nodig?

Een VOG is voor sommige banen verplicht om aan te leveren voordat je met de baan mag starten. Dit is bijvoorbeeld zo bij beroepen zoals taxichauffeur of als je gaat werken als docent in het onderwijs. Toch vragen veel andere bedrijven ook een VOG, dit mogen zij doen als een soort eis voordat je bij hen mag komen werken. Zelfs bij stages wordt het tegenwoordig soms al gevraagd. Dit komt omdat je vaak met vertrouwelijke gegevens moet werken, als je bijvoorbeeld als stagiair toegang hebt tot gegevens van de klanten van een bedrijf.