Pattyp
Image default
Auto’s en Motoren

Leasen van een auto: waar moet je op letten?

Bij een groot aantal werkgevers krijg je tegenwoordig een auto van de zaak. Vaak hoort dat bij je functie, omdat je als vertegenwoordiger bijvoorbeeld veel op de weg zit of in je sales functie veel klanten moet bezoeken. Een bedrijfsauto leasen is tegenwoordig heel normaal. Daarnaast is het ook nog eens voordelig, voor zowel werkgever als werknemer. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een auto gaat leasen voor je werk. Je werkgever kan je hier over voorlichten, want vaak zijn er vaststaande afspraken tussen werkgever en leasemaatschappijen.

Auto ook voor privé gebruik

Een van de belangrijkste dingen is misschien wel of je de auto ook voor privé kilometers mag gebruiken. In sommige leasecontracten is opgenomen dat je werkgever alleen de zakelijke kilometers vergoedt. Dit kun je altijd even overleggen om niet voor verrassingen te komen staan. Tegen een betaling, de zogenaamde fiscale bijtelling, mag je je auto ook privé gebruiken. Ook hier kunnen weer speciale voorwaarden aanzitten, dus overleg dat goed. Daarnaast zijn sommige auto’s goedkoper om te leasen dan anderen. Dit heeft te maken met de cataloguswaarde van de auto. Hier wordt het leasebedrag op gebaseerd.

Bijtellingspercentage bij zakelijk auto leasen 

Daarnaast wordt het maandelijkse leasebedrag vastgesteld op basis van de energiezuinigheid van je auto. Je kunt veel geld besparen als je kiest voor een hele energiezuinige auto. Het bijtellingspercentage kan dan bijvoorbeeld 14% of zelfs maar 7% zijn. Dat kan op jaarbasis een flinke besparing opleveren en met dat geld kun je veel andere leuke dingen doen. Let ook goed hoe lang het leasecontract loopt. Vaak geldt dat bij langere contracten, het leasebedrag lager is. Short lease, waarbij je een auto voor een korte periode least, is bijvoorbeeld veel duurder. Zorg dat je je goed laat voorlichten over je mogelijkheden voor het leasen van een auto.

https://www.autoleasecentrale.nl/