Pattyp
Image default
Onderwijs

Theater op de basisschool geeft kinderen een podium

Lichaam en stem

We vinden het heel normaal dat kinderen goed moeten leren praten. Daarom leren we ze actief nieuwe woorden en lezen de meeste ouders hun kinderen ook regelmatig voor. En dat is natuurlijk fantastisch! Taalontwikkeling is namelijk ontzettend belangrijk voor een kind. Maar er is nog een andere taal. En omdat wij als volwassenen nogal eens vergeten hoe belangrijk die is, leren we die vaak ook niet aan onze kinderen. Namelijk: lichaamstaal! Want je kunt een hoop verhalen vertellen met je lichaam. Dat kan natuurlijk door te dansen, maar in andere vormen van theater komen de vertelkracht van lichaam en stem zelfs samen. Dat zie je ook in theateractiviteiten op school.

Spelen voor ‘het echie’

Theater is veel meer dan ‘doen alsof’. Het is een verrijkende ervaring, waarmee kinderen even iemand anders kunnen zijn. Hiermee leren ze om zich in te leven in een ander: want waarom doet een bepaald personage eigenlijk het één, en niet het ander? Zo zet theater kinderen ook op een fijne manier aan het denken. Want uiteindelijk gaat theater over mensen! Over de kinderen zelf en over iedereen om hen heen. Theater is dus spelen. Maar net als bij andere vormen van spelen, leren kinderen daarmee vaardigheden die onmisbaar zijn voor het leven. En ondertussen maken ze natuurlijk gewoon heel veel plezier.

Kijken en bekeken worden

Je denkt bij theaterworkshops op de basisschool natuurlijk al snel aan kinderen die zelf op de planken staan. En dat is zeker een belangrijk onderdeel van theater maken. Maar de totale theaterervaring bestaat uit veel meer dan dat. Voor een voorstelling heb je immers ook een script, decors en kostuums nodig. En misschien wel een souffleur die klasgenoten uit een benarde situatie helpt, door hen tijdens de voorstelling hun vergeten zinnen toe te fluisteren. Kortom: er zijn een hele hoop rollen van belang voor een geslaagde theatervoorstelling. Zelfs ‘publiek zijn’ is een belangrijke rol om te leren! Wie zelf niet schittert op het podium, is aan de beurt om te luisteren naar wat een ander te vertellen heeft. En uiteindelijk is dát misschien wel waar theater in de kern om gaat: een inkijkje geven of krijgen in hoe een ander de wereld beleeft.

https://www.grotebroer.nl