Pattyp
Image default
Vakantie

Campings Istrie: goed ingerichte kampeerterreinen aan zee

Ga je deze zomer kamperen in Istrië, dan weet je wel zeker dat je een droge zomer tegemoet gaat met aangename temperaturen. Het is niet voor niets dat Istrië hoog op het lijstje van de zonzoeker staat. Istrië is een schiereiland in het noorden van de Balkan. Twee stukjes horen bij Italië en Slovenië maar het overgrote deel is Kroatisch. Istrië is meteen ook het meest bezochte deel van de Kroatische kust. Zon en strand zijn bij campings Istrie van belang maar er valt meer te beleven in Istrië. Wist je dat Istrië daarnaast ook een fietsbestemming aan het worden is?

Bebouwd schoon

Kamperen in een fraai stadje nabij Istrie is genieten. Zo wandel je vanaf je campingplekje bijvoorbeeld Rovinj binnen en je wilt er niet meer weg. Want dit stadje omarmt je op een echt romantische manier. Het geldt als het mooiste stadje van het schiereiland en knipoogt je toe met pastelkleurige façades, vormgegeven in die ranke Venetiaanse stijl. Je kunt ook terecht komen in een yurt met een panorama op het stadje Porec. Kunst en cultuur vind je in Porec ten volle en de Unesco benadrukt dat. Die heeft de Euphrasius basiliek van het stadje als werelderfgoed bijgeschreven. Een Byzantijns monument waar je naar blijft kijken.

Campings Istrie bij Pula en in de natuur

Kamperen bij Pula betekent een stadje binnenwandelen waar de Romeinen architectuur hebben achtergelaten. Het plaatselijke amfitheater is uniek. Het bebouwde stadsschoon van Istrië is een mooie toevoeging aan je kampeerplek. Natuurlijk kun je ook eerder de natuur dan de stadscultuur opzoeken. Dan kom je terecht bij campings Istrie in bijvoorbeeld de buurt van Kaap Kamenjak. Dan loop je niet meteen een stadje binnen, maar ondergaat wandelend de woeste natuur van een verwilderd zeelandschap.

Strand ahoy vanaf campings Istrie

Zelf is Istrië een groot schiereiland van Kroatië. Dat weer wordt omlijst met allerlei eilanden. Zoals de archipel van Brijuni. Veertien eilanden sterk liggen ze voor de kust van Istrië. Je kunt je inschepen voor een tochtje naar het belangrijkste eiland. Dat heet Veliki Brijun en was het oord van de voormalige staatsman van het vroegere Joegoslavië. Deze Tito creëerde hier op zijn zomerresidentie. Nu is de archipel een nationaal park. Vanuit de camping ga je merken dat nogal wat stranden rotsachtig zijn en kiezelstranden hebben. Wil je een wat zachter strand? Dan kun je terecht bij plaatsen zoals Rovinj, Pula – Medulin,  Rabac en Porec.

Waarom liever in Istrië kamperen dan zuidelijker in Kroatië?

Het is maar net wat je wilt, natuurlijk. Alleen telt het zuidelijke Dalmatië zowel kleine als wat grotere campings. Bij campings Istrie kom je voornamelijk op grote terreinen die van alle comfort zijn voorzien. Meer dan 80% van alle Istrische campings is behoorlijk groot te noemen. Daarnaast zijn de stranden ook beter onderhouden dan die van Dalmatië. Je bent er veelal welkom tussen mei en oktober. Heb je de gelegenheid, dan is september een echt goede maand om nog te kamperen in Istrië. Het weer is vaak nog heel goed en ook het zwemwater is nog aangenaam. Ga je in het hoogseizoen naar een camping in Istrië? Bereid je dan voor op een gezellige drukte. Ontdek er meer over en vind jouw bestemming via www.27vakantiedagen.nl!