Pattyp
Image default
Gezondheid

Meer zuurstof, minder diep ademen

Je krijgt vaak te horen: adem diep, dan krijg je meer zuurstof. Maar niets is minder waar, in werkelijkheid is het zelfs precies andersom. Op basis van dit inzicht ontwikkelde de Russische arts Konstantin Buteyko juist een eenvoudige ademhalingstechniek. Hoe onlogisch het ook mag klinken, bij deze techniek mag je vooral níet diep inademen.

Met de Russische techniek je ademhaling resetten

Konstantin Buteyko heeft ruim vijftig jaar onderzoek gedaan naar het verband tussen ademhaling en gezondheid. Zijn belangrijkste conclusie was: verkeerd, zoals te diep, ademhalen kan juist de gezondheid aantasten. Als je namelijk continu te diep en te snel ademt, kan het ademhalingscentrum in je hersenen van slag raken. De drang om te ademen wordt dan blijvend vergroot, ook wel chronische hyperventilatie genoemd. Langdurige stress of fanatiek sporten kunnen aanleiding zijn om verkeerd te gaan ademen. Daarnaast krijgen mensen met een chronische longziekte doorgaans ook onbewust hiermee te maken.

Minder staat gelijk aan meer

Met de techniek van de Russische arts her train je in principe het ademhalingscentrum. Je oefent niet alleen om minder, maar ook gelijk om effectiever te ademen. Zo ontstaat er weer een balans tussen je lichaam en je ademhalingscentrum. Zodra je leert om minder zuurstof in te ademen, verandert de verhouding tussen kooldioxide en zuurstof. Waardoor het kooldioxidegehalte stijgt en de zuurstof beter getransporteerd wordt naar de organen. Je lichaamscellen krijgen vervolgens meer zuurstof binnen, waardoor de samenstelling van je bloed verbetert en je gladde spieren ontspannen. Dit zijn de spieren rondom je longen, darmen, slagaderen en luchtwegen.

https://buteyko-limburg.nl/