Pattyp
Image default
Gezondheid

Waarom iedereen een psychotherapeut zou moeten overwegen

We hebben allemaal wel eens te maken met donkere dagen. Dagen waarop we onszelf niet zijn. Soms geraken we eruit op ons eigen houtje, maar dat is zeker niet altijd het geval. Soms zitten de wonden te diep en is er te veel gebeurd. Op dat moment kan het raadzaam zijn om hulp in te schakelen van een specialist. Dan is er nog de vraag: welke specialist kies je? Waarom een psychotherapeut een goede keuze is, ontdek je in dit artikel!

Psychotherapie en het onderzoek naar verborgen gevoelens, gedachten en motieven

Emoties zijn de drijfveer van de mens. Ze zijn erg krachtig, soms krachtiger dan we denken. Want op bepaalde momenten reguleren ze ons hele leven. De psychotherapie bestaat voornamelijk uit 4 grote stromingen, waarbij psychotherapeuten bij psychoanalyse en gedragstherapie opzoek gaan naar verdrongen gevoelens. Ze gaan er hierbij vanuit dat deze onderliggende emoties die vaak opgelopen zijn tijdens onze kindertijd of jeugd, de basis kunnen vormen van onze huidige problematiek. Daarom is het zo belangrijk om deze bij de wortel aan te pakken. We hebben allemaal in ons leven weleens een traumatische ervaring meegemaakt, iets wat ons leven voorgoed veranderde. Daarom kan het voor ons allen nuttig zijn om deze onderliggende problemen aan te pakken, zodat ze geen obstakel meer kunnen vormen voor de rest van ons leven.

Bij gedragstherapie gaat het niet zo zeer over de emotie, maar wel over het gedrag die daaruit volgt. Gedrag is aangeleerd, maar met gedragstherapie kunnen we dit stilaan veranderen. Dat kan nuttig zijn, omdat we dan niet steeds blijven terugvallen in oude patronen. En we vooruit kunnen met ons leven, door gezondere gedragspatronen aan te nemen. Ondertussen zijn er ook nieuwe stromingen van gedragstherapie, denk maar aan acceptance en commitment therapie en mindfulness.

Ook je huidige emoties worden onder de loep genomen

Binnen de psychotherapie kan je ook nog kiezen voor de cliëntgerichte therapie, hierbij gaat men kijken naar de gevoelens die er vandaag spelen. Soms gaat het leven zo snel aan ons voorbij, dat we vergeten stil te staan bij onze gedachten en emoties. Dat houdt ons tegen om de echte problematiek te achterhalen, in dit geval is cliëntgerichte therapie een goede optie. Een variant hiervan is de gestalttherapie, daar wordt er meer gekeken naar lichamelijke gewaarwordingen, om zo de oorzaak van je problemen te bepalen.

Waar relaties zijn, zijn moeilijkheden en daarvoor is er systeemtherapie

Er is nog een stroming binnen de psychotherapie: systeemtherapie. Ook deze therapie kan erg nuttig zijn voor de meeste onder ons. In ons leven kunnen we niet anders dan relaties aangaan met anderen. We zijn niet gemaakt om alleen te zijn en hebben af en toe mensen nodig die er voor ons zijn. Toch is het zo dat waar er relatiebanden zijn, er ook problemen ontstaan. Dit gewoon door verschillende meningen, gedachten en emoties. Een systeemtherapie gaat kijken naar de dynamiek binnen een bepaalde relatie en kijkt waar het stroef loopt. Als je zelf een probleem hebt, dan wordt er gekeken waar het probleem zich binnen je relaties heeft gevormd. Hiervoor is het wel nodig dat ook de andere gezinsleden meedoen aan de therapie, zodat het probleem van verschillende kanten bekeken kan worden.

https://www.zoma-opleidingen.nl/

Gerelateerde artikelen

Dagvaarding Hugo de Jonge

De beste training om snel af te vallen.

Hoe je van huidvlekken af komt 4 do’s die een wereld van verschil maken