Pattyp
Image default
Bedrijven

Rijden in een handgeschakelde auto of een automaat: wat is beter?

In Nederland zie je ze allebei: handgeschakelde auto’s en automaten. Maar in landen zoals de Verenigde Staten, zie je dat het overgrote deel van de bevolking rijdt in een automaat. Maar waarom is dit verschil er? Zijn er bepaalde voordelen die de een wel heeft en de ander niet? Hieronder lees je meer over de verschillen tussen handgeschakelde auto’s en automaten, en over wat je kan rijden na je rijlessen in Helmond.

Rijplezier tegenover ontspanning

Voor vele mensen bepaalt het schakelen juist het rijden. Als je dit niet zou doen, dan zou je niet ‘echt’ autorijden. Zo heb je zelf de meeste controle over de auto, en beleef je ook het meeste rijplezier. Toch kan schakelen best wel lastig zijn in situaties zoals files, waar je veel zal moeten schakelen tussen de eerste en tweede versnelling. Dit kan blessure opleveren aan je polsen en vermoeidheid in je benen. Als je met een automaat rijdt, heb je dit probleem niet. Je kan ontspannen doorrijden zonder je bezig te hoeven houden met het schakelen. Dit betekent dat je ook meer kan focussen op het verkeer in plaats van het besturen van de auto.

Kosten van de auto

Over het algemeen zijn automaten wat duurder, omdat er minder vaak gereden wordt in een automaat, waardoor de productiekosten hoger uitvallen. Het gemiddelde prijsverschil zal echter niet erg hoog zijn; zo rond de 1.500 tot 2.000 euro. Automaten zijn doorgaans wel iets zwaarder dan handgeschakelde personenauto’s en zullen dus duurdere verkeersbelasting krijgen.

Rijlessen Helmond

In Nederland kan je ervoor kiezen om te gaan voor je automaat rijbewijs. Hierbij leer je, tijdens je rijlessen, te rijden zonder koppelingspedaal. Je zal uiteindelijk ook het rijexamen afleggen in een automaat. Het rijbewijs dat je hierna krijgt, is echter uitsluitend voor het rijden van auto met een automatische versnellingsbak. Als je je normale B rijbewijs haalt, mag je zowel in een automaat rijden als in een handgeschakelde auto.

https://rijschoolhelmond.nl/