Pattyp
Image default
Mode en Kleding

Wat is duurzame kleding en waarom is het zo belangrijk?

Duurzame mode is het nieuwste modewoord dat de ronde doet in de mode-industrie, maar is het gewoon een marketingterm of zit er iets meer achter?

Wat is duurzame kleding precies?
Kort samengevat streeft de duurzame modebeweging naar het creëren van kleding die ethisch en milieuvriendelijk is gemaakt.

Klinkt eenvoudig, toch?

Het probleem is dat “ethisch” zijn hand in hand gaat met winstderving, dus merken en bedrijven zijn terughoudend om het te doen.

De enige manier waarop ze de overstap zullen maken is als consumenten alleen nog maar ethisch gaan kopen, waardoor ze gedwongen worden hun praktijken te veranderen of hun omzet te verliezen.

Waarom duurzame kleding zo belangrijk is
Het zal je misschien verbazen dat de mode-industrie een van de grootste vervuilers ter wereld is.

In feite is de industrie de tweede na olie als het gaat om vervuiling, verantwoordelijk voor 20% van de wereldwijde industriële watervervuiling.

Daar komt nog bij dat textielfabrieken 20.000 chemicaliën, waarvan vele kankerverwekkend, gebruiken om kleding te maken.

De meeste van die kleren zijn gemaakt van plastic, wat een catastrofe in de maak is met microvezels in onze oceanen.

Voor de mensen die deze kleding maken, betekent duurzame mode ook betere arbeidsomstandigheden, een eerlijker loon en minder illegale sweatshops.

De enige manier om deze cyclus van dood, vernietiging en vervuiling te doorbreken is te streven naar duurzaamheid.

Wat maakt kleding duurzaam?
Bedrijven kunnen niet gewoon zeggen dat hun verpakking gemaakt is van recycleerbare materialen en dat ze daarom een duurzaam merk zijn, zo werkt het niet.

Duurzame kleding dringt door in elk aspect van de industrie.

Van de boerderijen waar het katoen wordt geteeld dat uiteindelijk tot stof wordt geweven, tot de behandeling van de dieren die worden geschoren voor hun wol, duurzame mode is alleen duurzaam als elk onderdeel van het proces verantwoordelijk is.

Alleen kleding die is gemaakt van milieuvriendelijke materialen, op verantwoorde wijze gebruik maakt van natuurlijke hulpbronnen, en niemand pijn doet in het proces – kan worden beschouwd als duurzame mode.

Koop om dit te ondersteunen daarom ook kleding bij duurzame kledingmerken zoals ADUH.