Pattyp
Image default
Vervoer en transport

Zelf een cafe racer modden

Iedereen die van motoren houdt wordt al snel verliefd op de prachtige vintage uitstraling van cafe racer bikes. De authentieke retro uitstraling van een cafe racer geeft je als rijder het idee dat je de coolste man op aarde bent. Het minimalistische ontwerp van een cafe racer neemt je als rijder meteen terug naar de essentie van het motorrijden. Geen toeters en bellen, geen overdreven technologische snufjes, geen onnodige elektronica, alleen dat wat je echt nodig hebt tijdens het motor rijden: een ronkende motor onder je, een flinke lap asfalt en dan de vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Het rijden van een cafe racer spreekt dus sterk tot de verbeelding, maar hoe kan jij zelf ook zo’n cafe racer bezitten? Je zou natuurlijk een van de moderne motoren kunnen kopen die op de markt gebracht zijn als ‘cafe racer’ maar als echte cafe racer liefhebber is de honger hiermee natuurlijk niet gestilt. Deze motoren hebben misschien het uiterlijk van een cafe racer maar niet de ziel. Om een echte cafe racer te bezitten zul je een gemodificeerde cafe racer moeten kopen, of veel liever nog, er zelf één bouwen. Maar hoe pak je dat aan?

Schaf de juiste motor aan

De eerste stap in het modificeren van je eigen cafe racer is het aanschaffen van een mooie oude motor die je kan gaan verbouwen. Maar welke motoren zijn er geschikt om een cafe racer van te maken? De motoren die het best geschikt zijn om in een cafe racer te veranderen zijn oude motoren die in de kern wel een goede en betrouwbare motor hebben zitten. Als je te goedkoop wilt gaan en een totaal wrak koopt dan zul je vooral veel geld en tijd kwijt zijn aan het herstellen van het motorblok. Zorg dus dat je voor een betrouwbare motor gaat. Veelal wordt er voor het bouwen van cafe racers gekozen voor oude BMW motoren. Voor de bmw k75 en de r100 bestaat er een ware cafe racer gemeenschap en zul je dus veel onderdelen en informatie kunnen vinden. 

 

Verminder het gewicht

Wanneer je de juiste motor gevonden en gekocht heb is het zaak om met het modificeren zelf te beginnen. Om van je oude motor een echte cafe racer te maken zul je de motor flink in gewicht moeten gaan verminderen. Alle niet noodzakelijke onderdelen zullen van de motor afgehaald worden of zullen worden vervangen door lichtere onderdelen. Op het internet kun je veel bmw k75 bike onderdelen kopen die speciaal bedoeld zijn voor cafe racers, ook kun je caferacer onderdelen bmw r100 vinden om zo je motor lichter te maken. Het doel van het lichter maken van je motor is om natuurlijk de snelheid van de motor te verhogen maar ook zal het je remkracht vergroten en je motor duurzamer maken.

Verhoog je vermogen

Naast het verminderen van het gewicht van de motor is het natuurlijk ook belangrijk om het vermogen van je motor te verhogen als je een motor met een echt cafe racer karakter wilt. Vaak is het vermogen van een bepaald motorblok door de fabrikant beperkt. Het is dus aan jou om dat vermogen weer te bevrijden. Één manier om het vermogen van je motor te verhogen is door de luchtfilter van het motorblok te vervangen. Een andere simpele manier om het vermogen te verhogen is door de uitlaat te vervangen. Wil je het vermogen van je motor verhogen maar ook al je buren te vriend houden? Overweeg dan om een motorcycle db killer te installeren op je uitlaat. Zo heb jij het plezier van een nieuwe uitlaat zonder dat de hele buurt uit bed schrikt als jij ‘s ochtends op de motor de straat uit rijdt.